CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages

~my lovely and cutey frens at blogspot~

Thursday, December 29, 2011

perasaaanku

hidup,
xselalunya indah..

zaman bercinta,
kata kata manis sentiasa didengari..

setiap masa,
bagaikan berlalu dengan begitu pantas..

bosan?
tiada dalam kamus ketika bercinta..

indah?
itulah yang menghiasi setiap saat2 bercinta...

kan bagus kalau semua yang indah time bercinta berterusan sehingga ke jinjang pelamin..
tapi hanya orang yang bertuah saja dapat merasainya..

aku?
masih mencari cinta sebenar seorang lelaki yang betul2 mencitai aku dan terima aku seadanya dan bukan seorang yang mencintai aku kerana simpati atau kerana kekosongan..

i wish...
semoga suatu hari nanti Tuhan akan temukan aku dengan seorang lelaki yang betul2 sayang, cinta dan terima aku dalam apa jua keadaan, tidak mengungkit atas kejadian hal lalu.. aku tau ada lelaki di luar sana yang akan menjadi jodoh aku.. aku cuma menunggu waktu itu tiba...
Amin...

Sunday, December 18, 2011

Mengapa Wanita Memerlukan Lelaki


Wanita tidak semestinya memerlukan lelaki, tetapi wanita dan lelaki saling memerlukan, cinta itu anugerah. Mengapa wanita memerlukan lelaki di dalam hidupnya? Untuk beberapa waktu dahulu, ia begitu memukul-mukul kepala.
Ya, apa perlu seorang wanita yang bebas mempertaruhkan sebahagian besar hidupnya kepada tangan seorang lelaki?

Bukankah lebih hebat jalan dihujung minggu bersama kawan rapat, berkenyit-kenyitan mata kepada lelaki kacak yang saling tidak putus dan tidak lokek senyum tanda salam perkenalan.

Cinta tidak datang dipaksa-paksa. Cinta tidak juga datang kala kita mahukannya. Jika kita mahukan ia menjadi air, ia datang seperti api.

Tetapi, jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit.

Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak.

Tetapi lelaki yang baik, jika Tuhan mahukan dia menemani kita sepanjang hayat, membimbing kelakuan kita, menjaga kemurnian kalbu bersama-sama, mendidik, membuka jalan agar kita dapat memperdalam selok belok agama yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana, dan memberikan kita zuriat yang halal lagi dirahmatiNya.

Dia akan datang apabila tiba masanya. Lambat atau cepat, maafkan saya, kerana Allah itu yang lebih mengetahui.

Kawan, kedatangan seorang lelaki dalam kehidupan seorang wanita seperti manusia kudung yang diberikan semula sebelah kakinya. Dia menyempurnakan kita.

Namun, tidak kira semasyhuk mana sekalipun perkasihan dua jantina, selain perkara yang cantik-cantik dan molek-molek, kita, wanita, harus bersedia menerima kehodohan-kehodohan perhubungan.

Kerana apabila kita mempersilakan seorang lelaki duduk di samping kita untuk sepanjang hayat, bererti kita harus langsung juga mempersilakan sekian masalahnya berbaring di bahu kita.

Kerana itu tidak hairan jika kita mendengar ada di kalangan kita, gadis, yang merungut-rungut kerana tanggungjawabnya terhadap keperluan hidup lelaki tidak juga berkurangan walaupun belum lagi berkahwin.

Ya, lelaki memang mendatangkan bahagia.

Tetapi lelaki juga mendatangkan sengsara. Namun jika kita bijak menatangnya, semuanya pasti baik-baik sahaja. Itulah adat dalam perhubungan. Yang buruk-buruk pasti ada.

Barangkali daripada si dia, barangkali juga daripada kita, tetapi kita harus cermat mengimbangkannya agar jodoh berkekalan ke hari tua.

Bagi yang sedang galak bercinta dengan lelaki permata jiwa tetapi menerima tentangan keluarga dua pihak, jika anda fikir anda tidak mungkin mampu hidup bahagia tanpa restu ibu bapa, maka ada baiknya anda menyerah kalah saja.
Walaupun tidak saling memiliki, dan cinta tidak juga diwali dan dinikahi, anda dan dia tetap pengantin di dalam jiwa.

Barangkali sudah sampai masanya anda mencari sahaja lelaki lain untuk dibawa pulang menemui ibu bapa.

Dan semoga lelaki yang dipilih, melaksanakan tanggungjawab dan melunaskan hak suami isteri.

Wanita, kita dicipta dengan kemuliaan syahadah. Kerana benih seorang lelaki, kita ini tersenyawa, dikurnia tenaga sehingga kita mampu menyibak jalan keluar dari rahim ibu untuk melihat dunia.

Kerana benih seorang lelaki, kita ini ditiupkan jiwa, menjadi manusia, dan mencari seorang lelaki untuk dicintai, sebagaimana ibu diilhamkan Tuhan untuk berkasih sayang dengan bapa.

Dan kerana Tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Pencipta, kita wanita, kita ini diciptakan daripada lengkungan rusuk kiri lelaki, tidak terlalu gagah sehingga mengenepi kudrat lelaki, tidak juga terlalu lemah sehingga jatuh menyembah kaki.

Tetapi kerana ciptaan Tuhan itu indah, kita terbit daripada rusuk lelaki, bukan dekat kepala untuk dijunjungi, bukan dekat bahu untuk membebani, bukan dekat lengan untuk dijulangi, bukan dekat jari untuk disakiti, bukan dekat pinggul untuk dihenyaki, bukan dekat lutut untuk ditindihi, bukan dekat kaki untuk ditunggangi, tetapi dekat pelusuk hati untuk dimulia, disayangi dan dicintai.


Andai lelaki itu burung yang terbang, kita adalah angin lembut yang bersisir-sisiran sepanjang perjalanannya.

Tetapi kerana fitrah kejadian Tuhan wanita itu kebergantungan hidupnya harus saja diserahkan kepada seorang lelaki yang boleh melindungi, maka kita pun tidak selamanya mahu menjadi angin semata-mata.

Kita mahu menjadi bunga, menghias sayapnya. Kita mahu terus bersama-sama, terbang dari rendah perkebunan bunga sehingga ke sayup langit terbuka, sehingga jalannya yang paling hujung, sehingga kita tua, rapuh dan mati.


Tetapi kita bahagia dalam dakapannya, semoga kita semua diketemukan dengan jodoh yang baik. InsyaAllah...


info : tentangcinta.com
Digalakkan share pada kawan2 anda :)

ai majuk my sayang pujuk

pagi ni ai bangun nyamannyer angin sejuk2, pastu sunyi jew.. haaa pagi camni la best.. tapi yang sangat xbest bile ai dapati ai ni peyed, aisehhhmen perosak suasana betul laa.. then ai g mandi la siap2 sbb da peyed takkan ai nk bertakung ngan darah ni kan? hehehehhee


lepas ai mandi ai da wangikan diri ai ni, ai pun mcm biase mkn roti butterscroth ngan air sambil mengadap laptop n siapkan 4 asgmnt ai yg due datenyer next week.. baik punye wat keje last minute... hehehehehe

okeyh then ai betul2 fed up sbb tgu msej my sayang dari pagi, so ai mesej die
shaye :sibuk kew?
my sayang :xde lah, sepupu syg dtg dr korea n ramai org korea kat rmh buat dokumentari
shaye :ok

lpas tu terus xde mesej, patut kalau xsibuk mesti die mesej lagi tp senyap terus, xde pun nk tnye ai da makan kew, sihat ke, camne da demam... ermmm hampeh tul tunang ai yang sowang ni... then after that ai msej lagi die
shaye :sibuk lg kew?
my sayang :xsibuk dah
shaye :ok

see da xsibuk da tp still lagi xmsej ai.. ai betul2 bengkekkk.. bile org tnye sibuk ke x, kate x, tapi xreti2 nak mesej balik.. geram sangat..

then dekat 6.30p.m baru kol cakap itu ini laa tapi ai jawab camni jew "ermmm".. sebab geram sangat kan mmg itu la jawapan yg die dapat... then bley plak die tnye
"hny ok x ni? marah ngan syg ea?"

bley plak tnye camtu ea? u da buat ai fedup ai ni then u tnye ai marah ke x yer? kalau u jd ai ape u rase? eee geram ni geram sangat....

then sampai da malam, ai pun kuar g McD, time ai kuar ni ai xbawak phone pun, padan muke sape yg kol ai time tuh...

lepas da balik dr McD, rumate ai cakap berkali2 phone ai bunyi, pastu ai kate kat rumate ai
"biarkan die, time org perlukan die, die wat bodoh jew, time kite nak kuar ni la baru nak kol bagai, kenapa tetibe baru nk cari kite"

itu adalah ayat bengang yang saya lemparkan kepada pemanggil phone saya pada malam tadi.. huhuhuhu...

then time baru bukak prosperity jew, bunyi la phone.. my sayang kol.. bile die cakap ai asyik 'ermm' 'ermm' 'ermm' jew... pastu mungkin die sedar kan kenape ai jadi camtu so die pun buat2 ckap lain tnye da mkn kew, td g mane, pastu siap pujuk ai ape taw
"nak sayang nyanyi x kat honey?"
shaye : xpayah la, xrase nak dengar pun..

giler r, time ni ai rase ai betul2 kejam, yelah da baik da si tunang nak nyanyi, ai jawab gitu jew.. hehehehe.. btul2 marah ni..

then da lame sket, ai pun da siap makan n wat keje sume, tgah2 layah muvie tetibe my sayang kol.. ai pun time tu mood ai cam ok sket kan, tapi still lagi ermm ermm ermm.. huhuhuhu
lepas tu die pun ckp kelakar2 camtu, then ai pun da lupe ai marah die.. then die kate die nk nyanyi kat ai, ai pun on jelah... so lagu first die nyanyi kat ai is from

PeterPan - Yang Terdalam
Kulepas semua yang ku inginkan
Tak akan ku ulangi
Maafkan jika kau kusayangi
Dan bila kumenanti
Pernahkah engkau coba mengerti
Lihatlah ku disini
Mungkinkah jika aku bermimpi
Salahkah tuk menanti
Reff :
Takan lelah
Aku menanti
Tak hilang
Cintaku ini
Hingga saat kau tak kembali

Kan kukenang di hati saja
Kau telah tinggalkan
Hati yang terdalam
Hingga tiada cinta
Tersisa dijiwa

then my sayang nyanyi lagu ST12-Puspa, PeterPan-Menghapu Jejakmu n ade gak la 2,3 lagu lagi kat ai.. ai pun time tu air mate mengalir, rindukan my sayang... past dengar die nanyi sambil gelak2.. hehehe

ermmm
i miss u sayang
thanks for the song
muakhsss
luv u till death


Tuesday, December 13, 2011

Nasir already married???


pagi tu rase cam blur2 jew samar2 jew
tetiba ai da sampai kat rumah my sayang di Kg. kembara Jaya, Sandakan, Sabah.
sampai2 jew umah my sayang sunyi mcm xde orang
then mak cik my sayang yg duk depan umah die bgtaw yang diaorg sume xde kat umah
i just wonder where there are going
n mak cik said that Nasir is going to married today at masjid

OMG, then mak cik ask me samada ai tau atau tak.
and ai betul rase macam sakit sangat kat dada ni, mcm kene tikam ngan pisau
air mata jangan cakap la macam mane mengalirnyer..
teruk betul muke ai time tu

then ai terus call my sayang n no one will answer it
i time tu betul2 pasrah, why he do that to me
and once i got him on the line
he said "honey, honey kat mne tu?"
i said "honey kat luar rumah sayang ni, sayang kat mane, mak cik cakap sayang g kawen"
he said "i thought u never comeback, all of them said that u dont want be with me anymore"

i nangis je at that time sambil pegang telepon, air nangis sangat sampai sedu2..
sampai hati my sayang buat ai camni.. ai nangis2 sampai la...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
ai bukak mate tengok hari da siang, n air mata mengalir kat tepi mata ai..
ai terus istigfar byak2, Ya Allah apakah petanda yang Kau cuba sampaikan nih..

ai bangun then ai msej my sayang, but my sayang xreply msej..
ai sangat2 risau, whats happening actually???
orang tua2 selalu cakap if kalau mimpi salah sorang je yang kawen, die bukan jodoh kite..

today 13-12-11,
tiada mesej from him setelah die ade kat 'sana' selama beberapa hari ni..
ermmm mungkin die seronok di sana..

xpelah semua orang kata "jodoh di tangan Tuhan" xde sape yang boley jangkakan what's going to happen next...


*okey sekarang jam 9.09p.m baru dapat msej pertama from him*
"Hnyku... makan dah?"

_______________________________________________

i'm still crying when ai write this post..
ai not in a mood today...

i just hope sume cerita kat atas tu cume mainan mimpi jew..
ai betul2 xdapat terima kalau situasi ni berlaku in realiti..
i always pray n hope we'll be together forever and ever

*our happy face*

tarikh cantik

today is 13-12-11
so sweet tarikhnyer
kalau bukan sebab semester berganjak 2bulan
mungkin time ni ai da selamat diijabkabulkan.. huhuhu

so far today, as usual bangun pun lambat..
bangun2 jew lepak2 on9 jap
mandi then gerak g PJSD amik surat
ekceli my dad pos roadtax, roadtax myvi expired la plak
after amik roadtax baru keluar g print n anta asgmnt
but my letcure xde, depan ofis die tulis camni
"Dubai-Mekah-Madinah
13Dec-29Dec
Jangan call or SMS saya
Just Emel"

ok fine, anta asgmnt kat pigen hole die
then gerak balik kolej,
kak husna ajak g tengok cristmas book fair kat dewan
then pegi "Meat Sensor Evaluation"
after that g cafe beli makanan
*ekceli makannan ni xtaw makan malam ke makan siang.. hihihi*

then lepak2 kat bilik lagi tengok CSI Miami Season7
then what next?
owh ye buat asgmnt yg nak kene gabung esok..

that is me..
being a boring + buzy person for right now

gambar ni diambil time kat umah ai
me, baby aisyah n kak chik

Saturday, December 10, 2011

kene tinggal????

what ai kene tinggal? jeng jeng jeng jeng...
well arini tanggal 9hb12 2011
my sayang akan berangkat pulang ke kampungnye

errmmmm tinggal la ai sowang2 kat sini..
so pagi tu ai bangun pagi
opss bukan nak anta my sayang tapi nk g jumpe supervisor

then balik jumpe supervisor ai pegi Mydin putrajaya dengan my sayang
my sayang cakap die nak beli songkok haji kat abah die
*FYI: songkok haji tu is kopiah*

then balik daripada putrajaya
ai rehat2 kat bilik jew

after solat jumaat
at 3p.m ai g anta my sayang g LCCT sbb flightnyer 525p.m

sampai2 kat LCCT
my sayang g check in ape sume
then dalam 445 my sayang pun masuk dalam balai pelepasan
ermmm sume org tnye
"xsedih kew?"
ai jawab camni
"kalau ai sedey agak2 die cancel ke tiket die?"
hehehehehe

ekceli ai xde la sedey sangat pun..
risau sket jew
risau kenape? haaa yang tu kite xtaw tuh..
hahahaha

then ai pun da nk drive balik UPM
time nak balik UPM tu da dekat ngan hospital serdang kot,
my sayang bagitau yang flight die delay pkl 7p.m plak
hihihihiihi
ape bley buat kan?

so ai xde la nak patah balik,
ai trus g balik UPM
then terus g pasar malam ngan rumate ai

dekat 730p.m baru la my sayang bgtau die da naik flight...
n then dalam jam 10 lebey2 sket laa baru my sayang call yang die da sampai Sandakan
Alhamdulillah he arrive at his home safely...

miss u sayang

Friday, December 9, 2011

welcome december

so far this december macam xde paper yang interesting la BUT a lot of work to do.. dekat2 hujung sem ni la banyak keje..


banyak perkara yang berlaku pada permulaan december
  • 1st december = my supervisor da balik haji
  • 5th and 6th december = ai puasa sempena 9 n 10 muharam
  • 6th december = birthday my dear Muhammad Aqwa Labiq
  • 7th december = anta tugasan 2 EDU5305
  • 8th december = present BUT xsempat *ley plak yer, sumenyer salah cikgu NAZA yang ambil masa lebey... huhuhuhu*
so daripada list tu ai cume nak cite pasal birthday Muhammad Aqwa Labiq jew.. ok so, today my sis cakap ibu aqwa nak sambut birthday aqwa kat umah kitaorg bagi meriah sket tapi ai xbalik pun.. sob sob sob... so petang tu diaorg sambut birthday MAL...

ni picture2nyer
besday kek aqwa

ni la besday boy, Aqwa

besday boy nak potong kek

besday boy yg da pandai berdiri pada umur setahun n now da nak start jalan da..

ok, isi minyak dulu...

pape pun mummy wish
"Happy Birthday to My dear Muhammad Aqwa Labiq
semoga sayang mummy ni sentiasa sihat
xmo sakit2 da, sesak dada mummy aritu dapat tau Aqwa masuk wad
semoga Aqwa cepat berjalan, xsabar nak tgk Aqwa sambut mummy balik
semoga cepat cakap, xsabar nak balik, nk dengar Aqwa panggil 'mummy'....
muah sayang mummy, Muhammad Aqwa Labiq"

Thursday, December 1, 2011

Broga Muntah???

ok wTh la kan tajuk post ni? mesti korang da agak kan wat hapen.. hehehehe


ok so ai cite kat u ols yer, seawal jam 5pagi kitaorg turun bawah pegi kat kete.. kitaorg? ok kitaorg tu adalah ai, my sayang, bedek n hilmi.. so gerak dr upm then singgah 7E beli bekalan yang konon2 utk breakfast kat atas Broga nanti.. then kitaorg sampai kat Petronas yang dekat simpang sebelum masuk Broga tu ngam2 masuk waktu subuh, so kitaorg berenti solat subuh then lpas tu teruskan perjalanan ke Broga..

sampai je kat Broga kitaorg park kat ladang kelapa sawit... then kitaorg warming up sket2.. cewahhh warming up, n ai sangat la bunguk n xtaw nk warming up walhal my sayang atlet.. hahahaha...

ok kitaorg meneruskan misi pendakian bukit Broga jam 6.22pagi, n bedek cakap Insyallah pkl7 sampai laa.. means lame jugak la kitaorg nk berjalan ni.. ai plak mmg semput laa bile dengar camtu... ok so awal perjalan sumenye ok sangat, everything is clear.. sampai la satu tahap tu, ai rase pusing2 nk pitam, muke ai berpeluh abis.. giler ar.. pastu ai kene papah ngan my sayang sampai kat jalan rata sket ai jalan sendiri..

then kitaorg da nmpak da puncak Broga lagi sikit je nk sampai, sekali ai betul2 rase lain macam n ai muntah u ols.. first time kot ai dengar org muntah panjat bukit, bukit je pun.. aduyai.. malu giler ai... tp ai xkisah, yg penting ai rase lega n nk teruskan naik sampai atas sane.. lepas muntah2 tu, bedek plak papah ai naik atas, bedek ni strong sbb die ni budak degree Perhutanan, da bese panjat bukit2 ni, bukan setakat bukit, gunung pun da naik.. haa mmg la tough.. hehehehe

n dengan kudrat yang ade, kitaorg selamat sampai kat atas tu tp baru puncak 1, ade lagi puncak 2 ngan 3.. tapi ai ngan bedek xde hati da nak pegi puncak 2 ngan 3.. hehehe so kitaorg sampai kat puncak tu around 7a.m.. tepat jangkaan bedek.. n masih sempat lagi kitaorg tengok sunrise tapi banyak kabus la at that time, sbb skrg kan musim hujan...

so inilah hasil gambar kami di atas sana...


muke kepenatan setelah sampai di atas

dua jejaka di Broga


kami gadis Broga

cik Adiba a.k.a Bedek yang gojes
*ok baju matching ngan permandangan kat belakang*


:pic kami yang romantik:



ok lepas abiskan segala kepenatan kat atas sana, dalam lagu 10minit pkl8a.m kami bergerak turun, once again kaki ai terketar2 u ols, takut giler ai nk turun bukit tuh.. hehehee.. and alhamdulillah kitaorg selamat pergi da selamat pulang... bila masuk dalam kete bajet nk kene aircond la, sekali my sayang bukak tingkap, amik ko angin yang mcm pasang kipas depan muke tuh.. hahahaha...

n kitaorg sampai kolej area 9a.m gak la, balik2 tu ai basuh baju n seluar n stokin n tudung n sume la sbb sume da kene tanah and berbau mashemmm... hehehehe.. elok basuh je sume tu, ai mandi then ai tido n ai silent phone ai, and ai tido sangat lena time tu dekat kul11a.m gak laa...

then dalam pkl3p.m ai terjage tengok handphone penuh mesej n miscall from Kak Alia my lovely kakak a.k.a my cosmate.. terus kol kak alia dengan suare baru bangunnye.. kak alia ingat ai xsihat n ai bgtaw la ai baru balik panjat Broga Hill... terkejut giler die, antara kate2 die yang ai ingat is
"Dik, ko da nk kawen pun g panjat bukit lagi...."

ai cam bese la gelak jelah.. hehehehe... lpas cakap phone ngan kak alia. ai kol ibu ai bgtau td panjat bukit pastu pengsan n muntah, mmg ibu ai gelak jelah, sbb die tau anak gadis die ni mmg lembik pun.. keras kat dalam je...
*itu maknenye samada keras hati or keras kepala laa*

ok ai mandi then ai makan roti jew pastu ai review2 sket asgmnt ape yang nak kene setel then bila malam je my sayang ajak g makan, n ai cakap kat die seyesly ai betul2 xlarat sangat, so my sayang tolong tapau jelah kat ai, ai g amik mknn then dekat2 kol12malam tu baru ai makan.. ai betul2 penat giler...

but so far ini adalah pengalaman panjat bukit yang paling BEST...
*tenkiu to my sayang, bedek n hilmi*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...