CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages

~my lovely and cutey frens at blogspot~

Thursday, November 28, 2013

Haneem buat hal

This week after balik dr perlis, haneem agak murung, asyik termenung... Mommy rase mungkin haneem tgh pikir mcm mne nk tgalkan tok tok wan, m.cik n p.cik kt dungun ni, da la susah nk jumpe... Jumpe pun klu cuti sekolah jew...


In 365days a year, maybe xsampai 65days haneem dpt jumpe keluarga d dungun.. Raya pun blum tentu lg sbb enchek suami ckp thn depan raya kt sabah... Hurmmmm btambah frust la keluarga kt dungun sbb xdpt jumpe haneem.. Dah la raya haji mmg konpem konpem kt sabah sbb time tu xde cuti sekolah... Mommy ingat abah consider la bile time tiap kali cuti sekolah n raya kite dpt blk dungun sbb kite da tgal kat sabah dengan keluarga abah... Tp bile abah ckp nk raya kt sabah thn depan, mommy rase mcm xadil plak, betul la ade kwan mommy ckp, "in 365days a year maybe less than 65days haneem will see ur family but the other 300days? With his family??? A considerable husband will make a fair decision..." Hurmmmm tp sape la mommy nk bangkang keputusan abah, he's the boss la haneem.... 

Haneem plak makin cerdik skrg, nk dgn tok, tok wan, mak cik n pak cik d dungun... Sampai tgk muke mommy pn xnk... Agaknye haneem marah mommy sbb kite da nk blk sabah... Itu haneem xley marah mommy, haneem kne marah kat abah sbb abah yg decide semua ni... :(

Hope abah lembut hati la ubah fikiran supaya kita raya d dungun thn depan plus dpt sambut bday haneem yg pertama... InsyaAllah Aminnn...

Haneem pun must be rindu family d dungun sbb tu die asyik tmenung je mgu ni, ngan mommy haneem xmo layan pon, haneem layan tok jew... Huhuhuhu...

"Ya Allah, Kau berikanlah kekuatan kepadaku untuk menghadapi hari perpisahan nanti.... Aminnn..."


                              
Both of us mengharapkan keputusan yg baik from abah :)

Friday, October 11, 2013

Majlis cukur jambul n kenduri aqiqah nurul nadeera haneem


Okey, majlisnye da lepas tp skrg bru bley hapdet blog... Mommy mmg pening kepala sket bile tibe nak buat kenduri kendare ni al maklumlah tok wan haneem ni jenis kalut sket, sume bende die nk buat, cucu sulung la katekan... Hehehehe...

Now biar mommy story mory kat u ols k..

13 SEPTEMBER 2013
This evening abah haneem akan fly dtg kl with atok n nenek then amik kete acik ded utk dtg ke dungun, bjumpe ngan haneem ucuk... Hehehehe... Mlm flight diaorg ni, tgh mlm la bru sampai kl then maybe pg esoknyer bru sampai dungun... 

14 SEPTEMBER 2013
Pagi tu abah xmsej2 da sampai ke belum just wait n wait, tengahari baru diaorg sampai... Abah kate atok nk g masjid kristal kat kuala terengganu tu dulu, tp nenek nak nangis da sbb nak sangat jumpe haneem... Hehehehe.. Macam2.. Ok thari tu diaorg sampai, tok wan bg family abah stay homestay depan rumah tok wan... Sampai2 je abah trus peluk haneem, xingat mommy pon.. Hihihi... Later abah kate abah penat n ngantuk, so thari tu abah sleep with haneem... Petang tu mommy n abah kluar pg beli bju haneem, dress for aqiqah... 

MALAM AQIQAH

Ni la gbr mommy n haneem after abis majlis...

N this one gbr kami sekeluarga... 


Alhamdulillah majlis cukur jambul dan kenduri aqiqah Nurul Nadeera Haneem binti Nasir dah selesai... Terima kasih kepada yg sudi dtg n beri hadiah serta mendoakan kesejahteraan anak saya... Terima kasih yg tak terhingga, hanya Allah membalas jasa baik kalian semua... Aamiin...

Wednesday, September 11, 2013

Aptb

Xtaw nk update ape arini, just nak upload gbr riang ria anak mummy ni...


Die nk kick camera.. Hehehehehe

Da bosan menghadap camera

Sleep already

Sleep after mnyusu

Now, mummy tgk survey psl produk ni.. Please respon semua... :)






Monthly checkup wif doctor

10/9/2013

Arini patutnye pkl10a.m kene g klinik kesihatan kuala dungun, doctor nk checkup mpther-and-daughter... Tp disebabkan mummy tlampau mengantuk, pkl1115 bru kami g klinik.. Hehehe.. Tp Alhamdulillah org xramai, sekejap je giliran mummy n haneem...

Dalam bilik doktor
Bile masuk je bilik doktor, haneem kene baring kat tilam sbb doktor nk cek die, elok je letak haneem kat tilam, die trus mngiring nk angkat kepala.. Doktor tu ketawa n said "eh baru sebulan lebey da nak meniarap ke? Cepat besar adik ni... Hehehehe" aku sengeh je, sebetulnya haneem tgh lapar nk susu, klu die lapar die otomatik mengiring sbb nk isap tetek... Hehehehe...
Setel cek haneem, doktor nk kaunaeling aku plak sbb aku kes gdm n bleeding.. Die suh aku amalkan perancang keluarga, aku ckp aku xbincang lg ngan encik suami.. Sebenarnye kitaorg da bincang cume skrg kan still dlm pantang, mls la nk amik ubat, ckup la ubat2 n vitamin2 yg nk kne mkn time dlm pantang ni.. Tgu la lpas pantang nti bru start merancang... 
Lgpun masih awal kitaorg nk bersama, masih takut2... Honestly aku skrg nk kencing or berak pun stil takut2 walaupun jahitan ni da ok, nak duk bersila pun takut... Yela aku ni time bersalin 2nd degree tear., luka dalam... Biarlah pantang lame sket, n harap en suami bersabar, jgn ade yg amik kesempatan goda laki aku time ni suda.. Da la duk jauh ni sob sob sob... Rindu sayangku...
Ok back to the story, lpas jumpe doktor trus bg susu kat haneem dlm kete... 
Lpas menyusu dlm kete

Baru balik klinik

Balik rumah je haneem buat xmo tdo plak melainkan didukung... Hehehe.. So disebabkan itu, elok lpas maghrib trus haneem merengek nk susu n lpas susu die tdo.. Aku pun tumpang sekali la, pastu terjage sbb baru teringat haneem xsalin baju dr ptg td pakai gaun.. Ni aku bru siap salin pampers n baju haneem, n da setel mnyusu haneem.. Now haneem is sleeping.. :)


Monday, September 9, 2013

Mogtt selepas bersalin

Alkisahnya, sesiapa yg menghidapi GDM iaitu diabetes semasa mengandung bakal bt ujian mogtt 6weeks after deliver... So arini da ckup 6mgu da, pg2 lg da pg mngadap kat klinik desa sura utk minum air gula..


Aku dpt giliran no 2, after org 1st tu setel amik darah je, aku masuk bilik amik darah tu, cotttt satu tabung die amik kat tangan belah kiri... Then nurse tu suh minum air gula satu mug, so tipsnyer utk yg bakal minum air gula is jangan teguk melebihi 3x, nti rase nk muntah taw... Aku minum ngam2 3x teguk.. Nurse tu ckp lajunyer, aku ckp kat nurse tu, sy nk cepat, anak sy kat umah xde org jage sbb mak sy pg sekolah, ade majlis restu adik bongsu sy nk upsr.. Haaaa lengkap jawapan aku kat nurse tu.. Hehehehe.. Sebelum balik nurse tu pesan suh spdtg balik pkl1030, so dlm mase 2jam ni mmg xley mkn n minum pape... 

After 2hours, dtg balik klinik amik darah lg... So setel mogtt selepas bersalin.. Nurse tu kate klu xde panggilan from hospital or klinik means result mogtt kite comey la, tp klu dpt panggilan means spmething wrong la tu... Huhuhu.. Time tu aku berdoa yg darah aku comey la, n bharap diabetes tu is sementara la n xkekal... Aminnn Ya Rabbil Alamin... 

As a conclusion, haneem minum susu manis la dr mummy arini.. Hehehehe...

 
Muke mintak susu.. Hehehehe



Friday, September 6, 2013

Nurul Nadeera Haneem 1-month-injection

2sept lpas aku bawak la anak dara ku ni pegi klinik desa bdekatan utk suntikan 1bulan... Aku da decide xmo dtg pg sbb ramai org, so aku pun bawak haneem g klinik desa pkl2ptg.. Sampai je klinik, aku tgk tutup je sliding door klinik, rupenye nurse tgh rehat, bru nk solat n makan... Alasannye, patient pg td ramai, bru abis cek patient pg n diaorg baru nk rehat ni.. Ermmm yolah tu... 


So aku tgu punye tgu, sampai la giliran aku, waktu tu da pkl3ptg da.. bayangkan dekat sejam lebey aku tgu giliran, haneem plak sebelum kuar rumah aku lupe nk tukar pampers die.. da bocor plak pampers die, kene salin die plak, lpas salin tu die nk nyusu plak aku mnyusu plak, so nurse tgok aku tgh mnyusu, jd die pgil nme org lain dulu.. So dlm 330 gitu baru giliran aku to just utk saringan baru bkn checkup n injection.. Saringan ni kaunter timbang berat n amik tekanan darah... 

ok, n disebabkan ini first time g klinik desa after beranak, so diaorg nk cek air kencing n darah ibu... Nak xnk aku tpaksa letak haneem dkat akk sowang ni sbb aku berdua je dgn haneem g klinik desa... Mule2 timbang aku dulu, ok da trun 10kg.. Last mlm nk beranak tu 61kg, n now 51kg... Tekanan darah n hb pun normal.. Ok so now nk timbang haneem plak, haneem 3.9kg, wow dlm sebulan anak mummy da naik 0.9kg??? Gud girl... Pastu nk ukur panjang plak, waktu lahir haneem 48cm je, n now da 54cm.. Perghhh ni mmg spesis abah ni panjang2, mummy ko rondah jooo... Hehehehe..

Lpas da siap saringan, g bilik pemeriksaan plak.. Nurse tu nasihat suh amik perancang keluarga sbb aku ni ibu yg berisiko time pregnant.. Yelah, dengan GDMnyer pastu bleeding dua kali time pregnant.. Aku cakap terus trang, klu k suh mkn pil aku xjamin in 2years aku xmngandung sbb aku klu part2 mkn ubat ni kureng sket, xdisiplin.. Hehehehe... So bile aku mtak suntikan, diaorg xbg sbb diaorg kate aku ni mude lg.. Hurmmm pastu aku ckp "klu gitu biar sy bincang ngan suami sy dulu laa.." Hehehehe..

Then setel checkup, tibelah mase utk haneem disuntik.. Hehehehe... Waktu nk pegi inject, haneem tgh menetek, nurse suh aku stop dulu mnyusu sbb takut time inject nti die tkejut n tsedak bley lemas taw... Time aku cabut puting dr mulut die, trus die nangis.. Sebelum kne inject da nangis, plus kne inject.. Haaa bergema la klinik desa ngan suara haneem, sampai kuar air mata haneem.. Kuar dr bilik inject trus aku mnyusu haneem.. Time tu pun haneem mnyusu dlm sendu je... Kesian anak mummy.. 

Itulah al-kisah bawak haneem g inject... Hehehehehe

Muke ceria time nk g klinik...

Muke tgh tgu giliran... Hehehehe





Thursday, August 29, 2013

Bile anak dara xmo tdo

Ok, da start nk masuk 1bln ni... My princess asyik kerap bangun je.. Tido pun jarang2 da skrg.. N tonite da 12.46mlm tp she still not sleeping... Aigo haneem, mummy is sleepy u know.. Hehehehe..


Ni la muke my princess yg xmo tido lagi ni...



Thursday, August 8, 2013

Salam aidilfitri

Our first picture di pagi raya... 

Nurul Nadeera Haneem ikut tema jugak pakai purple same ngan mummy n abah... Be a solehah daughter ye sygku... Muah...

*Salam aidilfitri*

Monday, July 29, 2013

First

Ok, remember entry smlm, ai ade trun tanda darah smlm.. N guess what??? Alhamdulillah ai da selamat melahirkan seorang puteri jam 615pg td seberat 3.00kg... 


Skrg ai nk cite kronologi nk bersalinkan puteri ai yg sowang ni... Ok smlm ai pg hospital Dungun lpas isyak tu, sampai sane je mcm bese la, kne daftar n diaorg interview mcm2 laa... Lpas tu masuk bilik pemeriksaan sbb diaorg nk cek jalan.. Buat korang yg pertama kali mngandung n dengar cite kate time nk cek jalan ni sakit, just ignore jelah.. Sbb ai Alhamdulillah tiap kali cek jalan mmg xsakit, camne xmo sakit? Waktu doktor tu masukkan jari korang tarik nafas dalam2... Itu je tipsnye, jgn push balik taw...

Then nurse tu cek jln bru 2cm.. Pastu dtg sowang doktor gemuk ni tangan die debab2.. Then die plak nk cek jln.. Mmg aku takut la tgk jari demok die, tp Alhamdulillah xsakit pun... Huhuhuhuhu.. Pk die kate jalan da ade 2cm, ade rase sakit x? Aku ckp la xde, then die kate aku kne anta Hospital Besar Kuala Terengganu sbb aku ni kire ibu yg berisiko sbb ade kencing manis time pregnant n biase bleeding time pregnant, 2x plak tu.. Hehehehe...

Ok sementara tgu ambulans, diaorg bt ctg, alaaa yg cek jantung baby tu.. Then dlm jam11mlm baru aku naik ambulans pg hospital kuala terengganu... Sampai je kat sane trus masuk admission room, tgu giliran lambat giler, walhal patient 3org je... Doktor2 tu duk sembang n sbuk duk call member2 diaorg yg lain amik order utk sahur... Choiiiii sangat kan? Hehehehe.. Then sampai giliran aku, aku rase mild contraction, tp aku rilek je sbb aku sakit perut... Huhuhuhu.. Mase tu diaorg cek lg sekali jalan, Alhamdulillah da 3cm, uiii cepat jugak... Hihihihi...

After setel kat admission room, trus masuk wad... Well, aku duk 3rd class ward sbb wad 1st class sampai 3rd class penuh... Musim org beranak, baby pun nk raya jugak, bak kate nurse2 kat situ... Hihihi.. Masuk wad je, lpas suami, ibu n ayah anta beg n sembang2 kjap, nurse suh aku tukar baju n bt ctg.. Ibu ngan ayah pg cari hotel nk stay, yela kesian gak klu diaorg nk tgu kat luar wad camtu... Tp my hubby tgu kat luar wad tu je... 

Ok the time bt ctg tu aku dpt rase contraction dtg 10minit sekali, uiiii memulas perut u olsss... Tp aku rilek lg... Then pkl3setengah pg time tu contraction makin kuat, 5minit sekali... Tp time tu tgh buat ctg, lame aku kne bt ctg, sbb nurse kate baby keep moving, jd nk amik bacaan jantung baby susah, tu yg kne bt ctg lame sket... Ok i redha je u olsss...

Dlm pkl4pg after setel ctg, aku rase perut ni makin memulas, 3minit sekali plak contraction ni... Trus aku bgun dr katil nk g toilet, sampai kat toilet, aku rase sakit sangat2.. Trus aku kuar toilet n balik katil semula, tp xsempat sampai katil aku da ttunduk2 da tahan sakit, kebetulan ade nurse nampak, trus die panggil aku masuk bilik pemeriksaan.. Time tu da pkl430pg, nurse tu cek die kate da 5cm da, so die ikut aku g katil amik baju baby sbb da aku da kne masuk labor room, trus aku call suamiku ckp da nak masuk labor room n sempat gak msej ibu kate da nk masuk labor room...

Masuk je labor room diaorg salin baju aku n bg aku baring kat katil tu, diaorg cek jalan da nak masuk 6cm, diaorg nk pecah air ketuban, tp diaorg kate air ketuban da xde, n da kuar hijau2 means baby da start berak kat dlm perut, time tu takut sangat keselamatan baby kat dlm perut.. Time tu aku berdoa supaya baby cepat keluar, xmo pape berlaku kat die... 

Dalam pkl530pg suamiku dipanggil masuk dlm labor room sbb bukaan jalanku semakin laju.. Waktu suamiku masuk tu trus die pegang tangan, gospk kepala time tu rase tharu sgt sbb die berani masuk labor room teman aku beranak.. Terharu u olsss.... Ok 550pg, jalan aku da bukak 8cm, selang 10minit 9cm 10 minit lg da 10cm... Tp waktu 8cm tu aku da xtahan, da la org sebelah aku tu tgh teran beranak, aku dgr suara die teran, aku pun rase nak teran jugak... Huhuhu.. Tp nurse suh mengiring, takut aku tteran beranak n at that time diaorg ade bg injection kat pinggul kanan aku, seyesly aku xtaw injection ape tu...

By the time jalan da bukak 10cm, n da ready nk teran, ok sekali teran puppp kuar kepala baby, time tu enchek suami ckp "da kuar da kepala baby honey" n nurse tu suh stop teran utk seketika.. Lpas tu die suh push balik... Aku teran 2x trus kuar baby.. Pastu suami aku bpckp kat aku "da kuar da honey, baby pompuan" time tu nak nangis pun ade bile S.Nurse tu letak baby atas perut aku.. Comey sgt baby aku, putih siap celik mata.. Bile suami aku azankan our baby, air mata aku da bertakung.. Terharu beb, akhirnye kami berdua berjaya harungi bersama... :) lpas tgk baby n uri pun da kuar, suami aku kne kuar dr labor room sbb semua da selamat, sebelum die kuar die sempat kiss me sekali.. Seyesly time kuar air mata, terharu sangat... Ingatkan dlm movie je ade adegan camtu.. Hehehehe...

Then tibe la mase yg xbest iaitu jahit menjahit koyak bersalin... Ermmm time tu diaorg tgh keluarkan darah beku n cek miss v aku, waktu diaorg kuarkan darah beku seyesly aku rase xselesa, yelah diaorg main kat miss v aku, mmg la sgt xselesa, so diaorg mtak aku sedut ape ntah, mcm gas yg org ashma punye tu, 2 3 kali sedut trus aku pengsan xsedar ape.. Sedar2 aku da kne tolak kuar dr labor room n nurse tu tny aku nk air suam ke air milo.. Milo? Mmg x ahhh aku xminum milo, jd aku mtak air suam segelas sbb aku byk hilang darah...

Then lpas minum n nurse pun amik my baby bg kat aku then die tolak keluar dr dewan bersalin tu nak masuk wad.. Then aku nmpak ibu n suami aku tgu kat luar tu... Then ibu ikut masuk dlm wad sbb nk tgk cucu... Then lpas ibu tgk cucu n dukung plus amik gbr, ade satu guard ni suh ibu kuar sbb time tu doktor dtg cek pesakit.. So ibu kuar dulu...


N now da jam 1130pg, aku tgh rehat2 tgu doktor dtg cek aku n baby... Tu yg bley update blog ni... By the way ni gbr my princess NURUL NADEERA HANEEM BINTI NASIR...


Sunday, July 28, 2013

Blood stain??? Tandakah?

Seawal jam 8pg, aku da grak pg klinik desa utk checkup ibu mngandung 40weeks.. Eya 40weeks tp bby xmo kuar jgak lagi.. Hehehehe.. So lpas cek perut ape semua, dlm jam 930pg tu balik kat rumah, sembang2 ngan ibu pastu tekak ni rase pedih2 n rase nk muntah, yelah arini mkn kene control sket sbb nk bt bsp kan, so sahur td xde makan nasik pon.. So masuk bilik igtkan nk rehat2 tp rase mcm nk muntah plak, pastu ckp kat ibu n en. Suami kate nak bbuka puasa, diaorg pun suh bbuka.. Trus mkn nasi ngan tomyam td.. Mmg sedap n nikmat sangat rase.. 


Pastu dlm around 1130 tu rase kaki yg lenguh yg amat, rase mcm nk cabut je kaki ni... Lenguh sangat2.. Pastu g toilet nk pg kenccc sekali kat spender ade lendir campur2 darah gitu.. Ok, seyesly at that time xtaw nk ckp happy or nebes.. So trus bgtaw suami n die bgtaw ibu.. Ibu kate if sakit da kuat kite g hospital... 

So thari tu mtak k.chik urut kaki yg lenguh tu pastu ttdo.. Dalam jam 4ptg bru bgun, tgk betapa lenguh n xsedarmye tdo.. Hehehehe... Then lg 5minit sblm pkl5 pg klinik lg sekali sbb nk test darah utk bsp.. N the result 3.8 walaupun thari td makan nasik, aishhh mcm pelik je... Hehehehee... So ade gak tny nurse tu psl kuar lendir n darah kan, jd nurse tu kate itu pun salah satu tanda bersalin, walaupun xsakit... Sbb ade setengah org trun darah tp xsakit sedangkan bukaan da luas.. So nurse suggestkan aku g hospital... Aku ckp lpas bbuka nti aku nk pg... Psl bsp mlm ni? Ermmm xpayah la buat... Hehehehe..

Skrg da jam 6.33ptg, td pkl6.21ptg aku rase sakit selama 20saat... Is it contraction? 
Aku pun xtaw, ermmm redha jela g hospital lpas bbuka ni... 
Korang sume doakan aku selamat bersalin ye... Aminnn...


Monday, July 22, 2013

Not today

Ok, today kene g jumpe doc kat klinik kesihatan kuala dungun, utk review kesihatan after discharge wad... So aku bajet pkl8@9pg nk pegi la, sekali ttdo plak... Korang taw what time aku sampai kat klinik? 10.51 ngko.. So dpt la giliran nombor 2071... So tgu punye tgu, dekat org azan zohor gak bru giliran aku jmpe doctor... 


Masuk dlm bilik doctor, doctor kate nk scan.. Ok, nk scan ye... Bereh jew... Ok time doctor nk scan tu, my baby still move it move it.. Doctor nk ukur badan pun susah sbb grak2... Hehehehe... Nakal ye anak mummy kat dalam ni... So doctor scan n baby ok, air ketuban ok, n berat baby da 3kg hoccay... N maybe baby girl katenye... Hehehehehe...

After scan doctor bg surat suh g hsnz if 29/7 still lg xberanak... Tp aku bharap n berdoa pada Allah S.W.T supaya percepatkan tarikh bersalinku... Sesungguhnya aku takut utk mnghadapi ubat induce...

After balik dr klinik, bwak ibu g majlis perbandaran dungun, nk bayar cukai pintu.. Lpas balik trus g sekolah budak2 ni, nak amik aman n ain blk sekolah... Then trus balik umah..

Sunday, July 21, 2013

Rindu...

Bile terjage tgh mlm then tgk kat sebelah cume ade bju husband tp orgnye xde... Tetibe air mata ni mengalir... Ya Allah, aku sangat rindukan suamiku Nasir Idris... 

  
My dear husband, i really miss u... 

Saturday, July 6, 2013

Jam 5pagi

Da pukul 5pagi but still lagi xley tido, xtaw kenapa tekak ni rase mcm pedas2 jew.. Xselesanetul nk tdo... Mengiring kiri xkene, mengiring kanan xkene, baring lagi la sesak napas... Ulang alik toilet plak xtaw la da bro kali aku ulang alik g toilet... Rase mcm nk berrr tp xdapat berrr, perut da memulas smbil ken*** pun bau busuk gilerrr... Last2 kencing jew, baby pun xtdo agaknye sbb asyik move it move it jew... Heheheehe...

Try msej hubby tp xdapat... Td dlm jam 1pg, hubby kate die ade kt sekolah sbb sekolah die ade camping n die btugas utk kawal student... Tp msej asyik xreply plak... Xpe la, redha jelah on9 mlm2 ni... Sambil2 tu tulis blog dulu... N plus aku asyik google psl pregnant lady yg gdm yg kene induce at 38week.. Aku baca psl proses bersalin secara induce.. 

Ye la, takut gak bile sebut induce ni.. Induce means bersalin secara paksa, di mana kite akan dimasukkan ubat di dalam faraj then sakit contraction tu akan dtg... Name pun paksa kan, memaksa org yg xsakit mjadi sakit... Ade setengah doctor xbrp suke induce pesakit sbb ade risikonyer... 

Ntah la, makin baca makin takut... Try tgk video bersalin kat youtube plak, hubby da ckp jgn tgk tp degil, nk tengok jugak... Tp aku pilih2 gak video, sume video yg org senang bersalin je aku tgk.. Yelah klu yg susah beranak knp nk tgk, nti jadi takut... Hehehehe

Ok da dekat 530pg da, still xde tanda2 nk tdo... Bagus tgu subuh.... :)

Ok azan da berkumandang, sy solat dulu.... 

Ok da solat, sejuk rase pipi... Ibu ngan k.chik ade kat dapur, meh la kite g sarapan kat dapur dulu... Hehehehe...
Boringnyer entri ni.. Huhuhuhu

Tuesday, June 25, 2013

GDM??? IOL???

today suppose to meet doctor kat klinik desa sura, pegi je klinik, nurse tu kate "doktor xdok, kene g klenek kuala..." hadoiiii means kene g klinik kuala dungun yg jauh tu? hurmmmm lencessss... papepun demi kebaikan mummy n baby, aku gagahkan jugak g jumpe doktor ni... so bile aku sampai je kat klinik kesihatan kuala dungun ni, Ya Allah ramai giler org hoccay!!!! time tu aku sampai jam 1030pg, aku gagah gak tgu sampai jam 1130pg then doktor tu keluar dr bilik die ckp camni "arini kite ade ramai patient, so sape yg rase nk balik makan dulu n dtg kemudian ptg ni, bagi name kat nurse yer..."... aku pun ape lg, trus la pg kaunter nurse tu, aku ckp kat nurse tu, sy nk dtg ptg ni, nurse tu pun ckp, "awak dtg pkl3 ye.." berehhhh...

so aku suh kak chik dtg amik kat klinik then g beli roti mkn atas kete sabil tgu ibu shopping brg dapur kat you hoe.. lpas ibu abis shopping, kitaorg trus g kedai shake... pegi makan nasi ayam, lunch la... lpas tu balik rumah lepak2...

dekat2 jam 3ptg, kak chik anta aku g klinik, ingatkan giliran aku da lepas sbb kitaorg sampai klinik jam315ptg... sekali nurse tu kate belum... tgu punye tgu, dekat jam 4lebey baru la name aku naik... klinik ni aku xpaham la sistem die, ade sistem nombor, kene amik nombor bagai, tp last2 yg nombor tu xhidup n man panggil name plak... hadoiiiiiiiiiiiiiiii....

okey, so da masuk jumpe doktor tu... doktor tu pun review la buku merah aku, die kate aku da 35mgu.. (excuse doctor, itu ai da taw la, klu setakat dtg nk bgtaw tu xyah laa mek...).. ok then die ckp mogtt (yg minum air gula tuuuu) aku tinggi 5.3/9.1... ok, so aku ckp la, "doktor kat hospital kinabatangan, Dr. Ahmad tu ckp gula dalam darah sy ok.." then doktor tu kate "tinggi ni, u ni ade kencing manis ni.."

aku terdiam hoccay... die kate so u ni GDM, ade kencing manis... aku pun balas balik, tp baru2 ni sy ade minum air gula lagi sekali kat klinik desa sura.. terus doktor tu terkejut n bley plak die tanye aku kenapa minum air gula lg sekali???? i dont know k doktor, dont ask me, nurse tu yg suh minum sy minum jelah sbb sy pikir itu prosedur klu mogtt tgi then kene minum lg sekali...

then die tgk result mogtt aku yg kedua normal which is 4.7/6.8... then die kate "sy da confius da nk amik result yg mane sbb satu tgi sangat then lagi satu normal, kejap ye sy bincang ngan doktor sebelah"... (*hey doktor, u da gred UD52 pun still confius lagi kew? hadoiiii camne jd doktor ni? klu aku tgh tenat ni u main confius2 nk bt keputusan, da lame mampos da taw*)aku pun tgu la sementara die tgh bincang ngan doktor sebelah.. then doktor tu datang balik n ckp camni "ok, so sy da discuss ngan dr. wan, n kitaorg decide u bkn gdm n xde kencing manis, so xyah buat bsp..."

ok, so ai tarik nafas lega sket, then sambil nk tulis report die ckp lagi "eee xconfident la, nk tny doc pakar ke? ermmmm kejap ye sy call doc pakar..." ehem ehem ehem n ehem... so after call doc pakar, doc pakar suh die doc tu rujuk aku as a gdm... bile da cop gdm ni, kene la buat bsp, means blood sugar profile.. bsp ni kene cek darah kat klinik desa sebanyak 4x satu hari.. okey...

Sunday, March 24, 2013

sayang balik dungun


my sayang ckp smlm da selamat sampai KL, n ai ingat die trus balik dungun, rupenye die pegi attend dinner kolej kitaorg dulu kat upm... hurmmmm FRUST satu kali... then syg ckp arini lpas subuh nk grak dr kl.. so ai ni da mimpi mimpi da pagi tu g klinik desa n balik rumah tengahari tu my sayang da ade.. tp hampeh rupenye my sayang gerak dr kl thari... so lpas zohor, ai ngan ibu kuar g jabatan pendaftaran sbb nk g amik ic baru ai, then after that teman ibu g jalan2 kat kedai baju... pastu my sis kat umah ckp my sayang da sampai umah pkl4ptg td... yeay!!! nak balik, ibu dah  dah la tu shopping....

ok sampai umah je, trus g kat bilik, salam syg n cium syg... windoooonyerrrr... then sembang2 ngan syg, syg kate nk tgk perut sbb nmpak cam da ade bumb sket.. tunjuk kat die perut, die muke mcm tharu gile sambil gelak2 tgk our 1st baby membesar in my tummy :) petang tu kami asyik bsembang jew... byk bende nak bcerita selama 3bulan duk jauh2...

Saturday, March 9, 2013

our 1st anniversarry


9 mac 2013
da setahun rupenya aku bergelar isteri kepada Nasir Idris, my husband yg encemm hihihihi... tp malangnye our 1st anniversarry xdapat nk sambut.. sbb??? sbbnye ai kat dgun, tganu n my husband di bukit garam, sabah... ermmm menitis gak air mata mase wish kat hubby happy anniversarry.. sedey sangat but its ok, lagi 15hari kitaorg jumpe sbb hubby start cuti sekolah... hehehehehe...

Alhamdulillah dalam setahun menjadi suami isteri ni banyak dugaan dan cobaan yang ditempuhi, macam2 la.. klu nak cite pun terlalu privacy.. hehehehe.. n dalam setahun ni juga, usia kandungan da mencecah 19 minggu 5hari.. da besar da anak mummy n daddy... bak kate suami sy, produk pertama kami, dijamin halal... hehehehe...

klu dipikirkan balik, kami betul2 xpikir yg kami ni sebenarnye da kawen.. u guys knows why? yelah in year 2009 kitaorg bkenalan, 2010 bertunang, 2012 kawen n now 2013 we r going to have a baby together... mase berlalu dgn cepat sekali... hehehehehe

papepun ucapan untuk my hubby yang xpernah bukak blog si isteri ni,

Sayang....
honey nk ucapkan terima kasih di atas segalanya, sanggup terima honey seadanya, terima kekurangan diri honey, n bersabar dengan honey yg xpandai masak ni... hehehehe.. tp syg sabar je ngan honey.. Honey betul2 xcaye honey akan dapat suami sebaik syg, u r de best syg, walaupun lambat kite dpt anak, tapi our wedding still bahagia n terus bersabar... Honey rase honey org paling bertuah sbb dapat syg as a husband.. i luv u sayang... semoga perkahwinan kite kekal bahagia hingga ke akhirat nanti... Aminnn...




Friday, March 8, 2013

6 jam di klinik kesihatan kuala dungun

5 mac 2013

pagi ni ade apointment ngan doc kat klinik kesihatan kuala dungun, memandangkan klinik desa sura mane ade alat scan.. klu ade senang.. hehehehe.. so dekat jam 10pg tu da siap... bertuah punye pompuan, pkl10pg apointment ngan doc, pkl10pg jugak la baru siap... hahahaha... so kesimpulannya sementara nak tgu aqwa, kak chik ngan ibu siap, dalam 10lebey gak la baru gerak g klinik...

sampai klinik je amik nombor, dapat la nombor 2081... so for me xkisah la sbb ai nk buat blood group test dulu so sementara tu biarlah nombor tu berjalan... da amik nombor then nak tgu nurse kat situ buat pendaftaran plak sbb buku ibu mngandung ni ade dua, satu kite pegang then satu lagi klinik yg pegang... so sementara nk tgu die cari buku ai, ai pun duk la melangut tgk gelagat baby2 kat klinik tu, ade yg baru lahir kecikkkkk lg da dtg klinik sbb kuning... shomey shomey...

dekat 11.15pg bru la nurse tu siap buat pendaftaran buku merahku... then terus g makmal amik urin n darah... amik urin ni prosedur biase as a pregnant lady... dtg klinik je kene kencing, dtg klinik je kene kencing.. hehehehe... so tgu result makmal plak... so far HB 12.0 (OK), urin plak ok, n my blood group is Bpositive same ngan ibu... hehehehe...

ok, lepas da sudah kat makmal terus g unit saringan untuk berat badan n tekanan darah, tekanan darah ok, berat badan maintain je 49kg... huhuhuhu... ok, so dalam 11.45pg pun pegi la kat ruangan menunggu sbb nk scan, then time tu no baru 2040, no aku plak 2081... ade lagi 41org beb!!!! hehehee... ai xkisah sbb 2bulan lpas pun camni gak tp doc ramai, ade 3org doc, so laju laa... this time i thought doc ramai, rupenye ade 1org je doc yg cek perut ni... hadoiiii...

tgu punye tgu, da pkl 1tghari... waktu tu no da 2060 da, aku pun lega la, tetibe no tu turun balik 2036... ish ish ish... perut da lapar, nasib baik ibu anta air ngan roti tadi... tgu punye tgu, pkl515ptg baru la no aku kene panggil, then jumpe doc utk scan cume la less than10minit.. dgr gbr usg xjelasnyer... eeee stuwessss... klu taw baik g klinik swasta je scan.. haishhhh... aigoooo....

walaupun xjelas, i nak kongsi gak ngan member2... ni la my precious daughter @ son at 18weeks 4day..


18weeks n 4day, belum nampak lagi laki ke pompuan... hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...