CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages

~my lovely and cutey frens at blogspot~

Tuesday, June 25, 2013

GDM??? IOL???

today suppose to meet doctor kat klinik desa sura, pegi je klinik, nurse tu kate "doktor xdok, kene g klenek kuala..." hadoiiii means kene g klinik kuala dungun yg jauh tu? hurmmmm lencessss... papepun demi kebaikan mummy n baby, aku gagahkan jugak g jumpe doktor ni... so bile aku sampai je kat klinik kesihatan kuala dungun ni, Ya Allah ramai giler org hoccay!!!! time tu aku sampai jam 1030pg, aku gagah gak tgu sampai jam 1130pg then doktor tu keluar dr bilik die ckp camni "arini kite ade ramai patient, so sape yg rase nk balik makan dulu n dtg kemudian ptg ni, bagi name kat nurse yer..."... aku pun ape lg, trus la pg kaunter nurse tu, aku ckp kat nurse tu, sy nk dtg ptg ni, nurse tu pun ckp, "awak dtg pkl3 ye.." berehhhh...

so aku suh kak chik dtg amik kat klinik then g beli roti mkn atas kete sabil tgu ibu shopping brg dapur kat you hoe.. lpas ibu abis shopping, kitaorg trus g kedai shake... pegi makan nasi ayam, lunch la... lpas tu balik rumah lepak2...

dekat2 jam 3ptg, kak chik anta aku g klinik, ingatkan giliran aku da lepas sbb kitaorg sampai klinik jam315ptg... sekali nurse tu kate belum... tgu punye tgu, dekat jam 4lebey baru la name aku naik... klinik ni aku xpaham la sistem die, ade sistem nombor, kene amik nombor bagai, tp last2 yg nombor tu xhidup n man panggil name plak... hadoiiiiiiiiiiiiiiii....

okey, so da masuk jumpe doktor tu... doktor tu pun review la buku merah aku, die kate aku da 35mgu.. (excuse doctor, itu ai da taw la, klu setakat dtg nk bgtaw tu xyah laa mek...).. ok then die ckp mogtt (yg minum air gula tuuuu) aku tinggi 5.3/9.1... ok, so aku ckp la, "doktor kat hospital kinabatangan, Dr. Ahmad tu ckp gula dalam darah sy ok.." then doktor tu kate "tinggi ni, u ni ade kencing manis ni.."

aku terdiam hoccay... die kate so u ni GDM, ade kencing manis... aku pun balas balik, tp baru2 ni sy ade minum air gula lagi sekali kat klinik desa sura.. terus doktor tu terkejut n bley plak die tanye aku kenapa minum air gula lg sekali???? i dont know k doktor, dont ask me, nurse tu yg suh minum sy minum jelah sbb sy pikir itu prosedur klu mogtt tgi then kene minum lg sekali...

then die tgk result mogtt aku yg kedua normal which is 4.7/6.8... then die kate "sy da confius da nk amik result yg mane sbb satu tgi sangat then lagi satu normal, kejap ye sy bincang ngan doktor sebelah"... (*hey doktor, u da gred UD52 pun still confius lagi kew? hadoiiii camne jd doktor ni? klu aku tgh tenat ni u main confius2 nk bt keputusan, da lame mampos da taw*)aku pun tgu la sementara die tgh bincang ngan doktor sebelah.. then doktor tu datang balik n ckp camni "ok, so sy da discuss ngan dr. wan, n kitaorg decide u bkn gdm n xde kencing manis, so xyah buat bsp..."

ok, so ai tarik nafas lega sket, then sambil nk tulis report die ckp lagi "eee xconfident la, nk tny doc pakar ke? ermmmm kejap ye sy call doc pakar..." ehem ehem ehem n ehem... so after call doc pakar, doc pakar suh die doc tu rujuk aku as a gdm... bile da cop gdm ni, kene la buat bsp, means blood sugar profile.. bsp ni kene cek darah kat klinik desa sebanyak 4x satu hari.. okey...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...