CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages

~my lovely and cutey frens at blogspot~

Monday, July 29, 2013

First

Ok, remember entry smlm, ai ade trun tanda darah smlm.. N guess what??? Alhamdulillah ai da selamat melahirkan seorang puteri jam 615pg td seberat 3.00kg... 


Skrg ai nk cite kronologi nk bersalinkan puteri ai yg sowang ni... Ok smlm ai pg hospital Dungun lpas isyak tu, sampai sane je mcm bese la, kne daftar n diaorg interview mcm2 laa... Lpas tu masuk bilik pemeriksaan sbb diaorg nk cek jalan.. Buat korang yg pertama kali mngandung n dengar cite kate time nk cek jalan ni sakit, just ignore jelah.. Sbb ai Alhamdulillah tiap kali cek jalan mmg xsakit, camne xmo sakit? Waktu doktor tu masukkan jari korang tarik nafas dalam2... Itu je tipsnye, jgn push balik taw...

Then nurse tu cek jln bru 2cm.. Pastu dtg sowang doktor gemuk ni tangan die debab2.. Then die plak nk cek jln.. Mmg aku takut la tgk jari demok die, tp Alhamdulillah xsakit pun... Huhuhuhuhu.. Pk die kate jalan da ade 2cm, ade rase sakit x? Aku ckp la xde, then die kate aku kne anta Hospital Besar Kuala Terengganu sbb aku ni kire ibu yg berisiko sbb ade kencing manis time pregnant n biase bleeding time pregnant, 2x plak tu.. Hehehehe...

Ok sementara tgu ambulans, diaorg bt ctg, alaaa yg cek jantung baby tu.. Then dlm jam11mlm baru aku naik ambulans pg hospital kuala terengganu... Sampai je kat sane trus masuk admission room, tgu giliran lambat giler, walhal patient 3org je... Doktor2 tu duk sembang n sbuk duk call member2 diaorg yg lain amik order utk sahur... Choiiiii sangat kan? Hehehehe.. Then sampai giliran aku, aku rase mild contraction, tp aku rilek je sbb aku sakit perut... Huhuhuhu.. Mase tu diaorg cek lg sekali jalan, Alhamdulillah da 3cm, uiii cepat jugak... Hihihihi...

After setel kat admission room, trus masuk wad... Well, aku duk 3rd class ward sbb wad 1st class sampai 3rd class penuh... Musim org beranak, baby pun nk raya jugak, bak kate nurse2 kat situ... Hihihi.. Masuk wad je, lpas suami, ibu n ayah anta beg n sembang2 kjap, nurse suh aku tukar baju n bt ctg.. Ibu ngan ayah pg cari hotel nk stay, yela kesian gak klu diaorg nk tgu kat luar wad camtu... Tp my hubby tgu kat luar wad tu je... 

Ok the time bt ctg tu aku dpt rase contraction dtg 10minit sekali, uiiii memulas perut u olsss... Tp aku rilek lg... Then pkl3setengah pg time tu contraction makin kuat, 5minit sekali... Tp time tu tgh buat ctg, lame aku kne bt ctg, sbb nurse kate baby keep moving, jd nk amik bacaan jantung baby susah, tu yg kne bt ctg lame sket... Ok i redha je u olsss...

Dlm pkl4pg after setel ctg, aku rase perut ni makin memulas, 3minit sekali plak contraction ni... Trus aku bgun dr katil nk g toilet, sampai kat toilet, aku rase sakit sangat2.. Trus aku kuar toilet n balik katil semula, tp xsempat sampai katil aku da ttunduk2 da tahan sakit, kebetulan ade nurse nampak, trus die panggil aku masuk bilik pemeriksaan.. Time tu da pkl430pg, nurse tu cek die kate da 5cm da, so die ikut aku g katil amik baju baby sbb da aku da kne masuk labor room, trus aku call suamiku ckp da nak masuk labor room n sempat gak msej ibu kate da nk masuk labor room...

Masuk je labor room diaorg salin baju aku n bg aku baring kat katil tu, diaorg cek jalan da nak masuk 6cm, diaorg nk pecah air ketuban, tp diaorg kate air ketuban da xde, n da kuar hijau2 means baby da start berak kat dlm perut, time tu takut sangat keselamatan baby kat dlm perut.. Time tu aku berdoa supaya baby cepat keluar, xmo pape berlaku kat die... 

Dalam pkl530pg suamiku dipanggil masuk dlm labor room sbb bukaan jalanku semakin laju.. Waktu suamiku masuk tu trus die pegang tangan, gospk kepala time tu rase tharu sgt sbb die berani masuk labor room teman aku beranak.. Terharu u olsss.... Ok 550pg, jalan aku da bukak 8cm, selang 10minit 9cm 10 minit lg da 10cm... Tp waktu 8cm tu aku da xtahan, da la org sebelah aku tu tgh teran beranak, aku dgr suara die teran, aku pun rase nak teran jugak... Huhuhu.. Tp nurse suh mengiring, takut aku tteran beranak n at that time diaorg ade bg injection kat pinggul kanan aku, seyesly aku xtaw injection ape tu...

By the time jalan da bukak 10cm, n da ready nk teran, ok sekali teran puppp kuar kepala baby, time tu enchek suami ckp "da kuar da kepala baby honey" n nurse tu suh stop teran utk seketika.. Lpas tu die suh push balik... Aku teran 2x trus kuar baby.. Pastu suami aku bpckp kat aku "da kuar da honey, baby pompuan" time tu nak nangis pun ade bile S.Nurse tu letak baby atas perut aku.. Comey sgt baby aku, putih siap celik mata.. Bile suami aku azankan our baby, air mata aku da bertakung.. Terharu beb, akhirnye kami berdua berjaya harungi bersama... :) lpas tgk baby n uri pun da kuar, suami aku kne kuar dr labor room sbb semua da selamat, sebelum die kuar die sempat kiss me sekali.. Seyesly time kuar air mata, terharu sangat... Ingatkan dlm movie je ade adegan camtu.. Hehehehe...

Then tibe la mase yg xbest iaitu jahit menjahit koyak bersalin... Ermmm time tu diaorg tgh keluarkan darah beku n cek miss v aku, waktu diaorg kuarkan darah beku seyesly aku rase xselesa, yelah diaorg main kat miss v aku, mmg la sgt xselesa, so diaorg mtak aku sedut ape ntah, mcm gas yg org ashma punye tu, 2 3 kali sedut trus aku pengsan xsedar ape.. Sedar2 aku da kne tolak kuar dr labor room n nurse tu tny aku nk air suam ke air milo.. Milo? Mmg x ahhh aku xminum milo, jd aku mtak air suam segelas sbb aku byk hilang darah...

Then lpas minum n nurse pun amik my baby bg kat aku then die tolak keluar dr dewan bersalin tu nak masuk wad.. Then aku nmpak ibu n suami aku tgu kat luar tu... Then ibu ikut masuk dlm wad sbb nk tgk cucu... Then lpas ibu tgk cucu n dukung plus amik gbr, ade satu guard ni suh ibu kuar sbb time tu doktor dtg cek pesakit.. So ibu kuar dulu...


N now da jam 1130pg, aku tgh rehat2 tgu doktor dtg cek aku n baby... Tu yg bley update blog ni... By the way ni gbr my princess NURUL NADEERA HANEEM BINTI NASIR...


Sunday, July 28, 2013

Blood stain??? Tandakah?

Seawal jam 8pg, aku da grak pg klinik desa utk checkup ibu mngandung 40weeks.. Eya 40weeks tp bby xmo kuar jgak lagi.. Hehehehe.. So lpas cek perut ape semua, dlm jam 930pg tu balik kat rumah, sembang2 ngan ibu pastu tekak ni rase pedih2 n rase nk muntah, yelah arini mkn kene control sket sbb nk bt bsp kan, so sahur td xde makan nasik pon.. So masuk bilik igtkan nk rehat2 tp rase mcm nk muntah plak, pastu ckp kat ibu n en. Suami kate nak bbuka puasa, diaorg pun suh bbuka.. Trus mkn nasi ngan tomyam td.. Mmg sedap n nikmat sangat rase.. 


Pastu dlm around 1130 tu rase kaki yg lenguh yg amat, rase mcm nk cabut je kaki ni... Lenguh sangat2.. Pastu g toilet nk pg kenccc sekali kat spender ade lendir campur2 darah gitu.. Ok, seyesly at that time xtaw nk ckp happy or nebes.. So trus bgtaw suami n die bgtaw ibu.. Ibu kate if sakit da kuat kite g hospital... 

So thari tu mtak k.chik urut kaki yg lenguh tu pastu ttdo.. Dalam jam 4ptg bru bgun, tgk betapa lenguh n xsedarmye tdo.. Hehehehe... Then lg 5minit sblm pkl5 pg klinik lg sekali sbb nk test darah utk bsp.. N the result 3.8 walaupun thari td makan nasik, aishhh mcm pelik je... Hehehehee... So ade gak tny nurse tu psl kuar lendir n darah kan, jd nurse tu kate itu pun salah satu tanda bersalin, walaupun xsakit... Sbb ade setengah org trun darah tp xsakit sedangkan bukaan da luas.. So nurse suggestkan aku g hospital... Aku ckp lpas bbuka nti aku nk pg... Psl bsp mlm ni? Ermmm xpayah la buat... Hehehehe..

Skrg da jam 6.33ptg, td pkl6.21ptg aku rase sakit selama 20saat... Is it contraction? 
Aku pun xtaw, ermmm redha jela g hospital lpas bbuka ni... 
Korang sume doakan aku selamat bersalin ye... Aminnn...


Monday, July 22, 2013

Not today

Ok, today kene g jumpe doc kat klinik kesihatan kuala dungun, utk review kesihatan after discharge wad... So aku bajet pkl8@9pg nk pegi la, sekali ttdo plak... Korang taw what time aku sampai kat klinik? 10.51 ngko.. So dpt la giliran nombor 2071... So tgu punye tgu, dekat org azan zohor gak bru giliran aku jmpe doctor... 


Masuk dlm bilik doctor, doctor kate nk scan.. Ok, nk scan ye... Bereh jew... Ok time doctor nk scan tu, my baby still move it move it.. Doctor nk ukur badan pun susah sbb grak2... Hehehehe... Nakal ye anak mummy kat dalam ni... So doctor scan n baby ok, air ketuban ok, n berat baby da 3kg hoccay... N maybe baby girl katenye... Hehehehehe...

After scan doctor bg surat suh g hsnz if 29/7 still lg xberanak... Tp aku bharap n berdoa pada Allah S.W.T supaya percepatkan tarikh bersalinku... Sesungguhnya aku takut utk mnghadapi ubat induce...

After balik dr klinik, bwak ibu g majlis perbandaran dungun, nk bayar cukai pintu.. Lpas balik trus g sekolah budak2 ni, nak amik aman n ain blk sekolah... Then trus balik umah..

Sunday, July 21, 2013

Rindu...

Bile terjage tgh mlm then tgk kat sebelah cume ade bju husband tp orgnye xde... Tetibe air mata ni mengalir... Ya Allah, aku sangat rindukan suamiku Nasir Idris... 

  
My dear husband, i really miss u... 

Saturday, July 6, 2013

Jam 5pagi

Da pukul 5pagi but still lagi xley tido, xtaw kenapa tekak ni rase mcm pedas2 jew.. Xselesanetul nk tdo... Mengiring kiri xkene, mengiring kanan xkene, baring lagi la sesak napas... Ulang alik toilet plak xtaw la da bro kali aku ulang alik g toilet... Rase mcm nk berrr tp xdapat berrr, perut da memulas smbil ken*** pun bau busuk gilerrr... Last2 kencing jew, baby pun xtdo agaknye sbb asyik move it move it jew... Heheheehe...

Try msej hubby tp xdapat... Td dlm jam 1pg, hubby kate die ade kt sekolah sbb sekolah die ade camping n die btugas utk kawal student... Tp msej asyik xreply plak... Xpe la, redha jelah on9 mlm2 ni... Sambil2 tu tulis blog dulu... N plus aku asyik google psl pregnant lady yg gdm yg kene induce at 38week.. Aku baca psl proses bersalin secara induce.. 

Ye la, takut gak bile sebut induce ni.. Induce means bersalin secara paksa, di mana kite akan dimasukkan ubat di dalam faraj then sakit contraction tu akan dtg... Name pun paksa kan, memaksa org yg xsakit mjadi sakit... Ade setengah doctor xbrp suke induce pesakit sbb ade risikonyer... 

Ntah la, makin baca makin takut... Try tgk video bersalin kat youtube plak, hubby da ckp jgn tgk tp degil, nk tengok jugak... Tp aku pilih2 gak video, sume video yg org senang bersalin je aku tgk.. Yelah klu yg susah beranak knp nk tgk, nti jadi takut... Hehehehe

Ok da dekat 530pg da, still xde tanda2 nk tdo... Bagus tgu subuh.... :)

Ok azan da berkumandang, sy solat dulu.... 

Ok da solat, sejuk rase pipi... Ibu ngan k.chik ade kat dapur, meh la kite g sarapan kat dapur dulu... Hehehehe...
Boringnyer entri ni.. Huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...