CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages

~my lovely and cutey frens at blogspot~

Wednesday, September 11, 2013

Aptb

Xtaw nk update ape arini, just nak upload gbr riang ria anak mummy ni...


Die nk kick camera.. Hehehehehe

Da bosan menghadap camera

Sleep already

Sleep after mnyusu

Now, mummy tgk survey psl produk ni.. Please respon semua... :)






Monthly checkup wif doctor

10/9/2013

Arini patutnye pkl10a.m kene g klinik kesihatan kuala dungun, doctor nk checkup mpther-and-daughter... Tp disebabkan mummy tlampau mengantuk, pkl1115 bru kami g klinik.. Hehehe.. Tp Alhamdulillah org xramai, sekejap je giliran mummy n haneem...

Dalam bilik doktor
Bile masuk je bilik doktor, haneem kene baring kat tilam sbb doktor nk cek die, elok je letak haneem kat tilam, die trus mngiring nk angkat kepala.. Doktor tu ketawa n said "eh baru sebulan lebey da nak meniarap ke? Cepat besar adik ni... Hehehehe" aku sengeh je, sebetulnya haneem tgh lapar nk susu, klu die lapar die otomatik mengiring sbb nk isap tetek... Hehehehe...
Setel cek haneem, doktor nk kaunaeling aku plak sbb aku kes gdm n bleeding.. Die suh aku amalkan perancang keluarga, aku ckp aku xbincang lg ngan encik suami.. Sebenarnye kitaorg da bincang cume skrg kan still dlm pantang, mls la nk amik ubat, ckup la ubat2 n vitamin2 yg nk kne mkn time dlm pantang ni.. Tgu la lpas pantang nti bru start merancang... 
Lgpun masih awal kitaorg nk bersama, masih takut2... Honestly aku skrg nk kencing or berak pun stil takut2 walaupun jahitan ni da ok, nak duk bersila pun takut... Yela aku ni time bersalin 2nd degree tear., luka dalam... Biarlah pantang lame sket, n harap en suami bersabar, jgn ade yg amik kesempatan goda laki aku time ni suda.. Da la duk jauh ni sob sob sob... Rindu sayangku...
Ok back to the story, lpas jumpe doktor trus bg susu kat haneem dlm kete... 
Lpas menyusu dlm kete

Baru balik klinik

Balik rumah je haneem buat xmo tdo plak melainkan didukung... Hehehe.. So disebabkan itu, elok lpas maghrib trus haneem merengek nk susu n lpas susu die tdo.. Aku pun tumpang sekali la, pastu terjage sbb baru teringat haneem xsalin baju dr ptg td pakai gaun.. Ni aku bru siap salin pampers n baju haneem, n da setel mnyusu haneem.. Now haneem is sleeping.. :)


Monday, September 9, 2013

Mogtt selepas bersalin

Alkisahnya, sesiapa yg menghidapi GDM iaitu diabetes semasa mengandung bakal bt ujian mogtt 6weeks after deliver... So arini da ckup 6mgu da, pg2 lg da pg mngadap kat klinik desa sura utk minum air gula..


Aku dpt giliran no 2, after org 1st tu setel amik darah je, aku masuk bilik amik darah tu, cotttt satu tabung die amik kat tangan belah kiri... Then nurse tu suh minum air gula satu mug, so tipsnyer utk yg bakal minum air gula is jangan teguk melebihi 3x, nti rase nk muntah taw... Aku minum ngam2 3x teguk.. Nurse tu ckp lajunyer, aku ckp kat nurse tu, sy nk cepat, anak sy kat umah xde org jage sbb mak sy pg sekolah, ade majlis restu adik bongsu sy nk upsr.. Haaaa lengkap jawapan aku kat nurse tu.. Hehehehe.. Sebelum balik nurse tu pesan suh spdtg balik pkl1030, so dlm mase 2jam ni mmg xley mkn n minum pape... 

After 2hours, dtg balik klinik amik darah lg... So setel mogtt selepas bersalin.. Nurse tu kate klu xde panggilan from hospital or klinik means result mogtt kite comey la, tp klu dpt panggilan means spmething wrong la tu... Huhuhu.. Time tu aku berdoa yg darah aku comey la, n bharap diabetes tu is sementara la n xkekal... Aminnn Ya Rabbil Alamin... 

As a conclusion, haneem minum susu manis la dr mummy arini.. Hehehehe...

 
Muke mintak susu.. Hehehehe



Friday, September 6, 2013

Nurul Nadeera Haneem 1-month-injection

2sept lpas aku bawak la anak dara ku ni pegi klinik desa bdekatan utk suntikan 1bulan... Aku da decide xmo dtg pg sbb ramai org, so aku pun bawak haneem g klinik desa pkl2ptg.. Sampai je klinik, aku tgk tutup je sliding door klinik, rupenye nurse tgh rehat, bru nk solat n makan... Alasannye, patient pg td ramai, bru abis cek patient pg n diaorg baru nk rehat ni.. Ermmm yolah tu... 


So aku tgu punye tgu, sampai la giliran aku, waktu tu da pkl3ptg da.. bayangkan dekat sejam lebey aku tgu giliran, haneem plak sebelum kuar rumah aku lupe nk tukar pampers die.. da bocor plak pampers die, kene salin die plak, lpas salin tu die nk nyusu plak aku mnyusu plak, so nurse tgok aku tgh mnyusu, jd die pgil nme org lain dulu.. So dlm 330 gitu baru giliran aku to just utk saringan baru bkn checkup n injection.. Saringan ni kaunter timbang berat n amik tekanan darah... 

ok, n disebabkan ini first time g klinik desa after beranak, so diaorg nk cek air kencing n darah ibu... Nak xnk aku tpaksa letak haneem dkat akk sowang ni sbb aku berdua je dgn haneem g klinik desa... Mule2 timbang aku dulu, ok da trun 10kg.. Last mlm nk beranak tu 61kg, n now 51kg... Tekanan darah n hb pun normal.. Ok so now nk timbang haneem plak, haneem 3.9kg, wow dlm sebulan anak mummy da naik 0.9kg??? Gud girl... Pastu nk ukur panjang plak, waktu lahir haneem 48cm je, n now da 54cm.. Perghhh ni mmg spesis abah ni panjang2, mummy ko rondah jooo... Hehehehe..

Lpas da siap saringan, g bilik pemeriksaan plak.. Nurse tu nasihat suh amik perancang keluarga sbb aku ni ibu yg berisiko time pregnant.. Yelah, dengan GDMnyer pastu bleeding dua kali time pregnant.. Aku cakap terus trang, klu k suh mkn pil aku xjamin in 2years aku xmngandung sbb aku klu part2 mkn ubat ni kureng sket, xdisiplin.. Hehehehe... So bile aku mtak suntikan, diaorg xbg sbb diaorg kate aku ni mude lg.. Hurmmm pastu aku ckp "klu gitu biar sy bincang ngan suami sy dulu laa.." Hehehehe..

Then setel checkup, tibelah mase utk haneem disuntik.. Hehehehe... Waktu nk pegi inject, haneem tgh menetek, nurse suh aku stop dulu mnyusu sbb takut time inject nti die tkejut n tsedak bley lemas taw... Time aku cabut puting dr mulut die, trus die nangis.. Sebelum kne inject da nangis, plus kne inject.. Haaa bergema la klinik desa ngan suara haneem, sampai kuar air mata haneem.. Kuar dr bilik inject trus aku mnyusu haneem.. Time tu pun haneem mnyusu dlm sendu je... Kesian anak mummy.. 

Itulah al-kisah bawak haneem g inject... Hehehehehe

Muke ceria time nk g klinik...

Muke tgh tgu giliran... Hehehehe





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...